بیشتر افرادی که درگیر قاچاق در مناطق مرزی هستند بین ۱۵ الی ۳۵ سال سن دارند که در این محدوده سنی نیز تعداد افراد ۲۶ الی ۳۵ ساله فراوانی بیشتری دارد، یعنی افرادی که به لحاظ سنی نیاز مبرم به فعالیت اقتصادی مفید و تشکیل خانواده دارند.
یادداشت های گفتمان ساز در خصوص راهکارهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز
* محمد زارع
اعتدال آذربایجان(اعتدال پرس)/
قاچاق کالابه عنوان بخشی از اقتصاد پنهان یا اقتصاد زیرزمینی یا غیر رسمی مسالهای جدی، چند بعدی و پیچیده است که حل کامل آن نیازمند عزم ملی و هماهنگی و همنوایی همه دستگاهها و نهادهای موجود در کشور است.
پژوهشهای انجام شده در برخی استانهای مرزی نشان میدهد که مشکلات عمده این استانها عموما به صورت محرومیتهای اقتصادی خود را نشان داده اند و در تایید این مسئله نیز نگرش سنجیهای اجتماعی در استانهای مرزی تاکید دارند که مهمترین تقاضا در میان مردم منطقه جهت تغییر ارزشگذاری مثبت روی قاچاق، شاخصهای اقتصادی و اشتغال زایی است.
بنابراین میتوان گفت که یکی از اولین و عمدهترین راههای متقاعد ساختن مردم و جامعه از نرفتن به سوی قاچاق،کاهش نرخ بیکاری و ایجاد مشاغل کافی در مناطق مرزی و به عبارتی توسعه اقتصادی است. در واقع مردم به دنبال مشاغل پایدار ومعتبر، امنیت شغلی، درآمد قابل قبول و مشروع و تضمین آینده خود و خانواده شان هستند.
شغل تقسیم بندی زمانی برای فرد ایجاد میکند، شغل برای فرد پاداشهای مادی و معنوی فراهم کرده و به او رضایت وهویت میدهد. لذا با توجه به این توضیحات مشخص میشود که اگر بتوان در مناطق مرزی، اشتغال پایدار در قالبهای مختلف از جمله شرکتهای صنعتی، کشت و صنعتها، صنایع روستایی و… را فراهم کرد، فعالیت افراد به خصوص جوانان در اینگونه مشاغل به آنها هویت اجتماعی جدیدی میدهد و دلبستگیهای اجتماعی تازهای را برای آنها به ارمغان می آورد و آنها را به سوی تبعیت از قوانین و انتظام اجتماعی رانده و در چارچوب روابط اجتماعی رسمیوقانونی قرار میدهد.
همچنین چنین مسئلهای میتواند قدرت ریسک پذیری این افراد را در پرداختن به قاچاق و حرکت به سمت هنجارشکنی اجتماعی کاهش دهد.
بیشتر افرادی که درگیر قاچاق در مناطق مرزی هستند بین ۱۵ الی ۳۵ سال سن دارند که در این محدوده سنی نیز تعداد افراد ۲۶ الی ۳۵ ساله فراوانی بیشتری دارد، یعنی افرادی که به لحاظ سنی نیاز مبرم به فعالیت اقتصادی مفید و تشکیل خانواده دارند.
از اینرو به نظر میرسد که تامین نیازمندیهای این گروههای سنی به خصوص در قالب ایجاد اشتغال پایدار بتواند به عنوان یکی از راههای اصلی کاهش میل به تخلف و هنجارشکنی در قالب توسل به قاچاق باشد.
طبیعی است که یکی از بسترهای اصلی و اولیه ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی، افزایش مهارتها و تخصصهای متنوع نیز در این مناطق است.
بنابراین یکی دیگر از راههای، متقاعدسازی مردم برای نپرداختن به قاچاق کالا این است که برای آ موزش وگسترش مهارتهای مختلف فنی و شغلی، برنامه ریزی کوتاه مدت و بلندمدت صورت گیرد. مطابق یافتهها این امر یکی از جایگزینهای کارآمد برای مقابله با جاذبههای قاچاق کالا است.
زیرا مهارتهای ذهنی و عملی توانایی افراد را برای فعالیت مفید و کسب مشاغل و موقعیتهای اجتماعی افزایش داده و نگرش آنها را به سوی اشتغال سالم سوق میدهد و با تغییر تدریجی که این مسئله در نگرش افراد میتواند به وجود آورد، ارزشهای اجتماعی و فرهنگی تاییدکننده تمایل و توسل به قاچاق کالا نیز تغییر مییابند.
در راستای همه گیر شدن مهارتها و تخصصها در میان مردم میتوان علاوه برگسترش آموزش فنی و حرفهای به توسعه آموزش عالی در مناطق مرزی نیز پرداخت تا از این طریق علاوه بر آموزش ذهنی وعملی، هنجارها و ارزشهای علمی نیز در این مناطق و در سطح وسیع نفوذ و اشاعه پیدا کنند، زیرا اشاعه این هنجارها و ارزشها میتواند با ارزشهای تاییدکننده قاچاق کالا مقابله کرده و بدین ترتیب اشتغال به قاچاق را از جذابیت بیاندازد.
یافتهها تاکید میکنند که برای توسعه اشتغال و کاربرد مهارتهای آموزش داده شده علاوه بر ایجاد کارخانههای صنعتی، ایجاد تولیدی مشترک با کشورهای همسایه درمناطق مرزی و همچنین بازارهای مشترک مرزی و مناطق آزاد تجاری اقدامات مهم دیگری هستند که میتوانند اگر با برنامه ریزیهای کلان ملی در مسیر توسعه مغایرت نداشته باشند، موجب کاهش قاچاق کالا گردد.
طبیعی است که همزمان با کوشش برای تغییر و تحولات اقتصادی برای مقابله با پدیده قاچاق کالا، لازم است، طرحهای محرومیت زدایی در ابعاد دیگر نیز تهیه و به اجرا در آید؛ طرحهایی مثل توسعه و گسترش امکانات بهداشتی – درمانی و دسترسی آسان و نسبتا ارزان به بیمارستانها، پزشکان و تخصصهای موجود.
در مجموع میتوان گفت که ایجاد اشتغال پایدار و همچنین توسعه مهارتهای لازم برای کسب چنین مشاغلی از جمله برخی از راهکارهای مهمی است که میتواند دلبستگی و وابستگی بیشتری نسبت به سیاستهای کلان کشور ایجاد کرده و ایجاد چنین مهمی میتواند توسل به راههای غیرقانونی و از جمله قاچاق را تا حدود زیادی در مناطق مرزی کاهش دهد.
Sunday, 23 February , 2025