نتایج منتشر شده از مذاکرات هسته ای وین میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ حکایت از پایان مناقشه اتمی ۱۲ ساله ایران با قدرتهای برتر جهان دارد. این مذاکرات که طولانی ترین و در عین حال پیچیده ترین مذاکرات سیاسی تاریخ معاصر محسوب می شود، ایران را از بن بست ایجاد شده در دهه […]
نتایج منتشر شده از مذاکرات هسته ای وین میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ حکایت از پایان مناقشه اتمی ۱۲ ساله ایران با قدرتهای برتر جهان دارد.
این مذاکرات که طولانی ترین و در عین حال پیچیده ترین مذاکرات سیاسی تاریخ معاصر محسوب می شود، ایران را از بن بست ایجاد شده در دهه اخیر بر سر برنامه هسته ای خود خارج کرده و در قبال واگذاری برخی امتیازات، به دستاوردهای سیاسی اقتصادی نسبتا خوبی نایل شده است.
جدای از بحث های فنی و حاشیه ای ادامه دار نتایج این مذاکرات که البته شاید تا ماهها نیز به طول بیانجامد و شاید هم اصلا به هیچ اشتراک نظری در افکارعمومی کشورهای طرف مذاکره منجر نشود؛ آنچه که مهم و مورد توافق همگان هست، موفقیت ایران در عبور از بحران و خارج شدن از بن بست در تعاملات جهانی می باشد.
بدون شک در موفقیت این مذاکرات دلایل و عوامل مختلفی دخیل می باشد که درایت هوشمندانه رهبری و همدلی و تصمیم یکپارچه نظام می تواند سرفصل این عوامل باشد.
ولی در بعد روش و راهبرد آنچه که به عنوان رمز اصلی این موفقیت بیان می شود دو بحث عمده “دیپلماسی” یا ” ایستادگی” بیش از دیگر گزینه ها مورد تاکید طیف های سیاسی مختلف کشور می باشد.
طرفداران بحث”دیپلماسی” معتقد هستند اتخاذ سیاست خارجی مناسب توسط دولت روحانی و تشکیل تیم دیپلماسی مجرب و قوی و بخصوص مدیریت هوشمندانه میز مذاکرات توسط تیم هسته ای کشور مهمترین عامل موفقیت در این مذاکرات بوده است. این طیف، عدم موفقیت تیم دیپلماسی دولت قبل علی رغم ایستادگی ملت و مقاومت نظام سیاسی کشور را در اثبات استدلال خود بیان میکنند.
حامیان بحث “ایستادگی” نیز در دلیل برتری استدلال خود می گویند که در صورت کارگشا بودن سیاست”دیپلماسی” در حصول این نتایح، می بایست قبلا دولت اصلاحات که در مذاکرات خود با غرب دیپلماسی بسیار باز و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به تیم سیاسی دولت فعلی داشت، به موفقیت دست پیدا می کرد و این مذاکرات ۱۰ سال پیش به نتیجه می رسید.
در این میان طیفهایی نیز هستند که معتقدند ایستادگی ۱۰ ساله همراه با دیپلماسی موفق دولت روحانی به صورت توأمان رمز اصلی موفقیت بدست آمده در مذاکرات هسته ای اخیر می باشد. به عبارتی ایستادگی شرط لازم و دیپلماسی شرط کافی در نیل به این موفقیت بوده است.
پایگاه خبری تحلیلی اعتدال پرس در این راستا و جهت ایجاد تضارب آراء و آگاهی از دیدگاه غالب افکارعمومی، اقدام به نظرسنجی در این خصوص کرده است.
مخاطبان محترم می توانند ضمن شرکت در نظرسنجی، نظرات و دیدگاههای خود را در ذیل این خبر به اشتراک بگذارند.
محمدزاده علمداری- کارشناس مسایل سیاسی/ سردبیر اعتدال پرس
[poll id=”1″]
ولایتمداران
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
جهت مطالعه دلواپسان مدعی ولایت :
هرگز پیشنهاد صلح از طرف دشمن را که خشنودى خدا در آن است رد مکن، که آسایش رزمندگان، و آرامش فکرى تو، و امنیّت کشور در صلح تأمین مى گردد .
لکن زنهار زنهار از دشمن خود پس از آشتى کردن، زیرا گاهى دشمن نزدیک مىشود تا غافلگیر کند، پس دور اندیش باش، و خوشبینى خود را متّهم کن. حال اگر پیمانى بین تو و دشمن منعقد گردید، یا در پناه خود او را امان دادى، به عهد خویش وفا دار باش، و بر آنچه بر عهده گرفتى امانت دار باش، و جان خود را سپر پیمان خود گردان، زیرا هیچ یک از واجبات الهى همانند وفاى به عهد نیست.
که همه مردم جهان با تمام اختلافاتى که در افکار و تمایلات دارند، در آن اتّفاق نظر داشته باشند. تا آنجا که مشرکین زمان جاهلیّت به عهد و پیمانى که با مسلمانان داشتند وفادار بودند، زیرا که آینده ناگوار پیمان شکنى را آزمودند. پس هرگز پیمان شکن مباش، و در عهد خود خیانت مکن، و دشمن را فریب مده، زیرا کسى جز نادان بدکار، بر خدا گستاخى روا نمى دارد، خداوند عهد و پیمانى که با نام او شکل مى گیرد با رحمت خود مایه آسایش بندگان، و پناهگاه امنى براى پناه آورندگان قرار داده است، تا همگان به حریم أمن آن روى بیاورند. پس فساد، خیانت، فریب، در عهد و پیمان راه ندارد. مبادا قراردادى را امضاء کنى که در آن براى دغلکارى و فریب راههایى وجود دارد، و پس از محکم کارى و دقّت در قرار داد نامه، دست از بهانه جویى بردار، مبادا مشکلات پیمانى که بر عهدهات قرار گرفته، و خدا آن را بر گردنت نهاده، تو را به پیمان شکنى وا دارد، زیرا شکیبایى تو در مشکلات پیمانها که امید پیروزى در آینده را به همراه دارد، بهتر از پیمان شکنى است که از کیفر آن مى ترسى، و در دنیا و آخرت نمى توانى پاسخ گوى پیمان شکنى باشى.
نهج البلاغه خطبه۵٣
ولایتمداران
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
در جواب جبار: شما اینقد دلواپس نباش … خواهشا به امید ملت صدمه نزنید… رهبری عظیم الشان از تلاشهای خالصانه ریاست محترم جمهور حضرت حجت الاسلام دکتر روحانی و تیم مذاکره کننده چندین بار حمایت صریح و قاطعانه کردن و جلوی تخریبگران رو گرفتن… یکم هم درباره اختلاسهای صورت گرفته و دکل های گم شده و … دلواپس باشی لطفا
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
“پیروزی استقامت، شکست تحریم ” ؛ دکتر پزشکیان: رویکرد اعتدال منجر به توافق شد
جبار
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظام ضمن حمایت از تیم مذاکره کننده ی هسته ای، خطوط قرمز مذاکرات را مجددا مورد تاکید قرار دادند، بنابراین انتظار می رفت که تیم مذاکره کننده که مورد حمایت قاطع رهبر انقلاب قرار دارد و القابی نظیر «غیور» و «شجاع» و «امین» را از ایشان دریافت کرده است حداقل نمکدان نشکند و به این خطوط قرمز پایبند باشد. اما بررسی های اولیه متن رسمی برجام نشان می دهد که حداقل ۶ مورد از خطوط قرمز اعلام شده توسط رهبر انقلاب در توافق وین نقض شده است. در ادامه این خطوط قرمز و موارد نقض آن ها به همراه شماره صفحه بخش مورد نظر در متن برجام(برنامه ی جامع اقدام مشترک) مرور خواهد شد:
خط قرمز اول: ما برخلاف اصرار امریکاییها محدودیتهای بلند مدت ۱۰، ۱۲ ساله را قبول نداریم و مقدار سالهای مورد قبول محدودیت را به هیئت مذاکره کننده گفتهایم.
خط قرمز دوم: زمانهای ۱۵ سال و ۲۵ سال که دائماً میگویند برای فلان چیز را هم ما قبول نداریم. این زمان مشخص است و تمام خواهد شد.
موارد نقض شده در برجام:
آژانس برای ۲۵ سال، سنگ معدن تغلیظ شده ی اورانیوم تولید شده توسط ایران را در همه ی کارخانه ها مورد نظارت و دیده بانی قرار خواهد داد.(ص۱۰)
آژانس برای ۲۰ سال لوله های سانتریفیوژ ایران را مورد نظارت و محدودیت قرار خواهد داد. (ص۱۰)
ایران برای ۱۵ سال دست به باز فرآوری سوخت نخواهد زد و هیچ تاسیساتی برای این کار نخواهد ساخت.(ص۲۵)
ایران برای ۱۵ سال در تولید فلزات اورانیوم و پلوتونیم و همچنین متالوژی این فلزات شرکت نخواهد کرد.(ص۲۶)
ایران برای ۱۰ سال فقط ۵۰۶۰ سانتریفیوژ نسل ۱ و فقط در نطنز خواهد داشت.(ص۲۷)
ایران برای ۱۵ سال تنها تا ۳٫۶۷ درصد می تواند غنی سازی کند(ص۲۷)
ایران برای ۱۰ سال به تست سانتریفیوژ IR-4 به صورت تک و آبشار ۱۰ تایی ادامه خواهد داد.(ص۲۸)
ایران برای ۱۰ سال به تست سانتریفیوژ IR-5 به صورت تک ادامه خواهد داد.(ص۲۸)
ایران برای ۱۵ سال همه ی تست های همراه با اورانیوم سانتریفیوژ های خود را تنها در نطنز و همه ی تست های مکانیکی سانتریفیوژهای خود را در تنها در مجتمع تهران و نطنز انجام خواهد داد.(ص۲۹)
ایران برای ۱۵ سال هیچ غنی سازی و هیچ ماده ی هسته ای در فردو نخواهد داشت.(ص ۳۱)
ایران برای ۱۵ سال تنها ۱۰۴۴ سانتریفیوژ نسل ۱ در فردو خواهد داشت.(ص۳۱)
ایران بعد از ۱۰ سال به نصب زیرساخت های ضروری سانتریفیوژهای IR-8 در نطنز اقدام خواهد کرد.(ص۳۳)
ایران برای ۱۵ سال ذخایر اورانیوم غنی شده ی ۳٫۶۷ درصد خود را به کمتر از ۳۰۰ کیلوگرم محدود خواهد کرد.(ص۳۴)
ایران برای ۱۵ سال تاسیساتی برای تبدیل سوخت به گاز UF6 نخواهد ساخت.(ص۳۵)
خط قرمز سوم: هدف آنها این است که جمهوری اسلامی را در باب ظرفیّت غنیسازی مثلاً – که یکی از مسائل است – به ده هزار سو راضی کنند، منتها از پانصد سو و هزار سو شروع کردهاند، که حدود ده هزار سو مثلاً محصول حدود ده هزار سانتریفیوژ – همین قدیمیهایی که از قبل داشتیم و داریم – است. هدف آنها این است. مسئولین ما میگویند ما به ۱۹۰۰۰۰ سو احتیاج داریم. ممکن است این نیاز مال امسال و دو سال دیگر و پنج سال دیگر نباشد، امّا این نیاز قطعی کشور است.
مورد نقض شده در برجام: ایران برای ۱۰ سال فقط ۵۰۶۰ سانتریفیوژ نسل ۱ و فقط در نطنز خواهد داشت.(ص۲۷)
خط قرمز چهارم: تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی چه مربوط به شورای امنیت، چه کنگره امریکا و چه دولت امریکا باید فوراً هنگام امضای موافقتنامه لغو و بقیه تحریمها هم در فواصل معقول برداشته شود.
خط قرمز پنجم: لغو تحریمها نباید به اجرای تعهدات ایران منوط شود، نگویند شما تعهدات را انجام دهید بعد آژانس گواهی دهد تا تحریمها لغو شود، ما این مسئله را مطلقاً قبول نداریم. اجرائیات لغو تحریمها باید با اجرائیات تعهدات ایران متناظر باشد.
خط قرمز ششم: ما با موکول کردن اجرای تعهدات طرف مقابل به گزارش آژانس مخالفیم. چون آژانس بارها و بارها ثابت کرده مستقل و عادل نیست، بنابراین ما به آن بدبین هستیم. میگویند «آژانس باید اطمینان پیدا کند» این چه حرف نامعقولی است؟ چگونه اطمینان پیدا کند مگر اینکه وجب به وجب این سرزمین را بازرسی کند.
موارد نقض شده در برجام:
تحریم های شورای امنیت، توسط قطعنامه جدیدی که برجام را تایید می کند همزمان با تایید آژانس بر اجرای اقدامات توافق شده هسته ای ایران خاتمه خواهد یافت.(ص۱۱)
اتحادیه اروپا تحریم های مرتبط با هسته ای مالی و اقتصادی خود را همزمان با تایید آژانس بر اجرای اقدامات توافق شده هسته ای ایران خاتمه خواهد داد. (ص۱۱)
اتحادیه اروپا تحریم های مرتبط با اشاعه را ۸ سال پس از اینکه آژانس به این نتیجه رسید که همه ی مواد هسته ای در ایران صلح آمیز است خاتمه خواهد داد.(ص۱۲)
آمریکا، در اجرای تحریم هایی که در پیوست ۲ آمده است همزمان با تایید آژانس بر اجرای اقدامات توافق شده هسته ای ایران وقفه ایجاد می کند. (ص۱۲)
علی
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
زنده باد روحانی و زنده باد اعتدال،
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
این پیروزی یعنی پیروزی سیاست اعتدال بر اصلاحات و اصولگرایی که هر دو کشور را به سمت تنش های داخلی و خارجی برده بودند ولی دولت اعتدال توانست آرامش را به کشور به ارمغان بیاورد. پس زنده باد اعتدال و غیر از اعتدالگرایان( نه اصلاح طلبان نه اصولگرایان) حق مصادره این پیروزی را ندارند.
محسن
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
انصاف ایجاب می کند فراموش نکنیم که آنچه که روی میز گذاشته شد و با آن معامله شد در زمان دولت قبل جمع آوری شده بود. ۲۰ هزار سانتریفیوژ، غنی سازی ۲۰ درصد، چندین نسل سانتریفیوژ از IR-1 تا IR-8 و..
اگر اینها نبودند چه چیزی را باید با غرب سر معامله معاوضه می کردیم؟
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
جوجه را آخر پاییز می شمارند!
چندماه دیگه مجبورید یه نظرسنجی دیگه بذارید با این مضمون که علت اصلی نتیجه نگرفتن ایران در مذاکرات چه بود؟
۱- عقب نشینی از مواضع انقلابی ۲- ترس هیئت ایرانی از ادامه تحریم ها ۳- ………………
معلم
تاریخ : ۲۵ - تیر - ۱۳۹۴
توافق امروز حاصل یک پروسه است. اگر رویکرد تعاملی دولت اصلاحات با غرب از طرف آمریکا سو تعبیر نمی شد، دولت احمدی نژاد با سیاست تهاجمی شکل نمی گرفت. و اگر دولت احمدی نژاد نبود غرب فرصت روحانی را از دست می داد. آنچه که بعضا غفلت می شود این است این توافق را صرفا برایند دوسال اخیر می دانند در حالی که هر اقدام سیاسی حاصل تجربیات گردآوری شده از روز اول شروع آن پدیده است. مثلا اگر دولت روحانی سال ۸۴ سر کار می آمد قطعا فضا فضای فعلی نبود و چیز دیگری شکل می گرفت. نکته مهم دیگر استفاده بهینه نظام از ظرفیت رای مردم در برهه های مختلف و صبوری هدفمند و در نهایت نتیجه گیری از آن است.
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۴ - تیر - ۱۳۹۴
اگر نبود ایستادگی و پایداری ملت ولایتمدار ایران تحت رهبری داهیانه رهبر عظیم الشان انقلاب اسلامی، هرگز آمریکای زیاده خواه حاضر به قبول حقوق حقه ملت ایرن نمی شد.
البته اگر وادادگی برخی عناصر داخلی نبود قطعا نتیجه ای بهتر از این هم می توانستیم بگیریم.
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۴ - تیر - ۱۳۹۴
این مداکرات فقط در نتیجه تحریم و فشار جامعه جهانی بود نه چیز دیگر!
اعتدال پرس
تاریخ : ۲۴ - تیر - ۱۳۹۴
حصول نتیجه در مذاکرات نتیجه رویگردانی افکارعمومی ایران و آمریکا از نتایج تلخ و بی ثمر تندروی های دولتهای احمدی نژاد و جرج بوش است.