مشکل اصلی استان آذربایجان شرقی نادیده گرفته شدن ظرفیت ها و مزیت های نسبی استان است. به گزارش اعتدال پرس به نقل از تسنیم، با معلوم شدن نسبی تغییرات مدیریتی به ویژه در سطح مدیریت ارشد استان بحث اولویت های توسعه ای آذربایجان شرقی بیش از پیش نمود پیدا می کند. در کنار این مسئله […]
مشکل اصلی استان آذربایجان شرقی نادیده گرفته شدن ظرفیت ها و مزیت های نسبی استان است.
به گزارش اعتدال پرس به نقل از تسنیم، با معلوم شدن نسبی تغییرات مدیریتی به ویژه در سطح مدیریت ارشد استان بحث اولویت های توسعه ای آذربایجان شرقی بیش از پیش نمود پیدا می کند. در کنار این مسئله اعضای جدید شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز همزمان با دولت جدید شروع به کار کرده و قصد دارند تا با تغییرات مدیریتی در بدنه شهرداری گام بلندتری به سوی توسعه بردارند.
در این بین کارشناسان بر این عقیده اند که با نوسازی ساختار اقتصادی استان مشکلات تولید و صنعت قابل حل و فصل شدن است و این امر می تواند زمینه ساز توسعه بیش از گذشته آذربایجان شرقی را فراهم بیاورد ضمن اینکه در حوزه شهری نیز برنامه محوری مورد تاکید صاحبنظران است.
ضرورت رفع مشکلات تولید
یک اقتصاددان و استاد دانشگاه معتقد است: ویژگی های کلی که در کشور و سایر استان ها وجود دارد در مورد آذربایحان شرقی نیز مشهود است اما این استان به دلیل بعضی از شرایط خاص خود دارای مشکلات اختصاصی نیز هست که رفع آن ها باید در اولویت کاری مسئولان قرار بگیرد.
محمد باقر بهشتی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد: مشکل عمده استان مشکل تولید است که رفتار مثبت دولت جدید در این مدت کوتاه نشان از عزم جدی برای تقویت تولید و بهبود فضای کسب و کار است.
وی افزود: در آذربایجان شرقی بیشتر شاغلین به صورت کارکن تک نفره مشغول به فعالیت هستند. همچنین آمار نشان دهنده کوچک بودن کارگاه های تولیدی و هزینه تمام شده در تولیدات استان است که قابل تامل به نظر می رسد.
این استاد اقتصاد دانشگاه همچنین با اشاره به اینکه هیچ کلانشهری در کشور مدیریت واقعی شهری ندارد، اظهار کرد: قانون اداره شهر توسط شهرداران در سال ۶۱ تصویب شده اما تاکنون قوانینی برای چگونگی اداره شهرها نداشته ایم؛ به همین دلیل اکثر شهرداری ها تمرکز خود را روی تراکم فروشی برای کسب درآمد گذاشته اند.
لزوم نوسازی اقتصاد استان
یک استراتژیست توسعه منطقه ای نیز اعتقاد دارد که مشکلات شهری با مشکلات منطقه ای پیوند خورده و حل یکی بدون توجه به دیگری امکان پذیر نیست ولی در مجموع باید اقتصاد استان نوسازی شود.
ایرج حاتمی با اشاره به ناکارآمد بودن ساختارهای اقتصادی استان، تلاش برای حل مشکلات اقتصادی در چنین شرایطی را مورد تاکید قرار داد و گفت: هم اکنون آذربایجان شرقی از نظر مساحت و جمعیت حدود ۵ درصد کشور را شامل می شود اما سهم استان از تولید ناخالص ملی حدود ۳ درصد است. اقتصاد ضعیف باعث می شود که شهر و استان ما آنچنان که شایسته است آباد نشود.
وی با بیان اینکه در استان پایین ترین نرخ بهره وری را در هر ۳ بخش اقتصاد شامل صنعت، خدمات و کشاورزی داریم، اظهار کرد: استان هایی هستند که با سرمایه گذاری بسیار پائین تر از آذربایجان شرقی به دلیل بهره وری بالا رشد اقتصادی خوبی داشته اند و دلیل آن این است که ما معمولا در بخش صنعت و کشاورزی چیزهایی تولید می کنیم که بهره وری کمی دارند و در حالی بازار تبریز در حد سنتی و تاریخی باقی مانده که این بازار باید به قطب اقتصادی و بزرگ ترین مرکز تولید ثروت شمال غرب تبدیل شود.
حاتمی درباره کلانشهر تبریز هم گفت: شورای شهر باید چشم اندازی برای خود تعیین و بر اساس آن شهردار و مدیران شهری را انتخاب کند چراکه شورا یک نهاد پایدار است و اعضای آن می توانند تا مدت های مدید انتخاب شوند اما مدیریت ممکن است ظرف مدت کوتاهی تغییر یابد به همین دلیل مهم آن است که شورای شهر یک برنامه ۲۰ ساله مدون داشته باشد و با التزام عملی به آن، شخصی را انتخاب کند که برنامه هایش همسو با چشم اندازه ۲۰ ساله شهری مانند تبریز باشد.
نادیده گرفته شدن ظرفیت های استان
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان هم گفت: مشکل اصلی ما نادیده گرفته شدن ظرفیت ها و مزیت های نسبی استان است که در دولت های گذشته رخ داده است.
محمداسماعیل سعیدی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در تبریز با بیان اینکه اگر به این ظرفیت ها توجه شود دیگر نیازی به صادرات نفت باقی نمی ماند، افزود: تنها به عنوان نمونه می توان به معادن نفلیت سینیت سراب و آذرشهر اشاره کرد که بعد از ۱۷ سال هنوز مورد استخراج و بهره برداری قرار نگرفته در حالیکه آلیاژهای تولیدی از این ماده با هزینه هنگفت از خارج تهیه می شود.
وی افزود: در مورد کلانشهر تبریز هم تاکید من بیشتر روی مساله گردشگری است به ویژه اینکه تبریز از نظر تاریخی دارای آثاری است که به مراتب قدیمی تر و مهم تر از سایر شهرهای ایران است.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی توسعه شهری تبریز را در گرو حل مسائلی مانند حاشیه نشینی، بافت فرسوده، ساخت و ساز بی رویه و تغییر کاربری فضاهای عمومی شهر به فضاهای مسکونی و تجاری دانست.
Sunday, 26 January , 2025