دکتر بهلول علیجانی، اقلیم شناس: برف های اخیر و تغییرات آب و هوایی ایران بی سابقه و عجیب نیستند

دکتر علیجانی چهرگانی، اقلیم شناس کشورمان معتقد است: در یک فصل بارشی ما در ایران باید شاهد ۶ تا ۷ سامانه بارشی مثل امروز باشیم که برای مان سامانه های بارشی مدیترانه ای و عامل صعود و سرما بیاورند تا شاهد بارش هایی از این دست باشیم اما در اثر گرمای زمین ، سال هاست […]

image_pdfimage_print
برف های اخیر و تغییرات آب و هوایی ایران بی سابقه و عجیب نیستند
دکتر علیجانی چهرگانی، اقلیم شناس کشورمان معتقد است: در یک فصل بارشی ما در ایران باید شاهد ۶ تا ۷ سامانه بارشی مثل امروز باشیم که برای مان سامانه های بارشی مدیترانه ای و عامل صعود و سرما بیاورند تا شاهد بارش هایی از این دست باشیم اما در اثر گرمای زمین ، سال هاست که کمتر شاهد تشکیل و یا رسیدن چنین سامانه های بارشی پر باری در کشور هستیم .

به گزارش اعتدال آذربایجان، آیا برف های اخیر در ایران بی سابقه، عجیب و حاصل تغییرات آب و هوایی و اقلیم هستند؟ پاسخ اقلیم شناس آذربایجانی و سرشناس کشورمان به این پرسش «خیر» است .
 دکتر بهلول علیجانی اقلیم شناس و استاد دانشگاه خوارزمی در پاسخ به دلیل بارش های پایان بهمن ماه ، این بارش ها را بارش های معمولی و عرف طبیعی می داند که بر اثر یک جریان طبیعی علمی در عالم رخ می دهند. پدیده ای که در علم هواشناسی به آن جت استریم یا «رودباد» می گویند.«رودباد» عامل شگفت انگیز برف های اخیر تهران و ایران چیست؟
او در تشریح «رودباد» می گوید:« در ارتفاعات بالای ۱۵۰۰ متر از زمین تا ارتفاعات بالا تر یعنی ۴ تا ۵ هزار ، ۷ هزار تا ۱۰ هزار متر همواره شاهد بادهای سردی هستیم که به دور کره زمین و از مسیر غرب به شرق در حال وزیدن هستند و به این بادها، بادهای غربی گفته می شود. در بعضی زمان ها و جاها سرعت این بادها خیلی شدید است. سرعت هایی بیش از ۳۰ متر بر ثانیه. هر جایی سرعت باد از ۳۰ متر بر ثانیه بیشتر شود به آن می گویند جت استریم یا «رود باد» و این بادهای غربی با خودشان برای مناطق زمین هم از دریا ها و اقیانوس ها رطوبت می آورند و هم عوامل نا پایداری جوی. یعنی همین جبهه هواها . مثلا در مدیترانه خیلی اوقات این رودبادها سیستم ها و سامانه های بارشی را تشکیل می دهند که این سامانه ها رطوبت را به لایه های بالایی می برند و در اثر سرما این بارش ها را تشکیل می دهند و گاه بارندگی داریم و گاهی هم بارش به صورت برف است. بستگی دارد به دمای آن منطقه. بادهای غربی معمولا از پایین جمع می شوند و به سمت قطب می روند اما در زمستان ها از سمت قطب به سمت عرصه های پایین تر می روند.
من همیشه این ماجرا را به این کلاه های نقاب دار بچه ها توضیح می دهم که در زمان هایی که هوا رو به گرمی می رود فقط روی کاسه سر بچه می گذاریم اما در زمان های سرد بازش می کنیم و تا روی گلوی بچه ها پایین می آید. در زمان فصل های سرد این رود باد ها به عرصه های پایینی حرکت می کنند و در زمان هایی که هوا رو به گرمی می رود جمع می شوند و در همان عرصه های بالاتر جریان دارند. و این یک رویه عادی و شرایط جوی نرمال کره زمین هست و ما باید در این فصل این بارش ها را داشته باشیم.»
دکتر علیجانی پس از ترسیم این پدیده با اشاره به بارش های اخیر در تهران و سایر شهرهای ایران که از آنها غافلگیرکننده و بی سابقه نام برده می شود، گفت:«دقیقا این ها یک اتفاق عادی است که باید انجام بشود اما متاسفانه در دو سه دهه اخیر به دلیل گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی ناشی از آن ، بادهای غربی در کل خیلی نمی توانند به عرصه های پایینی برسند. مثلا معمولا باید در یک فصل بارشی ما در ایران شاهد ۶ تا ۷ سامانه بارشی مثل امروز داشته باشیم که برای مان سامانه های بارشی مدیترانه ای و عامل صعود و سرما بیاورند تا شاهد بارش هایی از این دست باشیم اما در اثر گرمای زمین ، سال هاست که کمتر شاهد تشکیل و یا رسیدن چنین سامانه های بارشی پر باری در کشور هستیم . گرمایش باعث شده این سامانه ها را به طور کافی نداشته باشیم. مثلا الان که این سامانه بارشی آمده بعید است دیگر در زمستان امسال شاهد چنین جریان بارشی باشیم. چون به سمت گرمی هوا می رویم. »
منبع: خبرآنلاین

زندگی‌نامه
دکتر بهلول علیجانی، در سال ۱۳۲۵ در روستای چهرگان از توابع بخش تسوج و شهرستان شبستر به دنیا آمد. دیپلم طبیعی خود را با رتبه اول در سال ۱۳۴۵ در تسوج دریافت نمود . در مهر ۱۳۴۸ در رشته جغرافیای طبیعی دانشسرای عالی قبول شد و در سال ۱۳۵۵ پس از پذیرش در آزمون اعزام دانشگاه تربیت معلم به آمریکا رفت و سرانجام پس از ۵ سال تحصیل با دریافت دکترا در رشته جغرافیا گرایش اقلیم‌شناسی به ایران بازگشت.
بازگشت او به ایران همزمان با رخداد انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی بود و به جهت تعطیلی دانشگاه‌ها در دبیرستان‌های فیروزکوه مشغول به تدریس گردید. با بازگشایی دانشگاه‌ها در سال ۱۳۶۲ در دانشسرای عالی یزد با مرتبه استادیاری تدریس را آغاز و علاوه بر مسؤلیت اداری به فعالیت‌های پژوهشی نیز مشغول بود. در این زمان دو کتاب مهم خود یعنی مبانی آب‌وهواشناسی و درآمدی بر روش‌های میدانی در جغرافیا را به نگارش درآورده و مقالات و نوشتارهای بسیاری هم در مجلات علمی و پژوهشی از وی چاپ گردید.
دکتر علیجانی تا سال ۱۳۷۶ رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی و تا سال ۱۳۸۰ عهده‌دار مدیریت گروه جغرافیای دانشگاه خوارزمی بود.
وی از سال ۱۳۹۰ به عنوان مدیر گروه جغرافیای سازمان سمت فعالیت می کند.

انتهای خبر