سازمان امور مالیاتی آذربایجان‌شرقی در حالی از «فرصت طلایی» برای بخشودگی جرائم مالیات بر ارزش افزوده خبر می‌دهد که این فرصت، با مهلتی بسیار کوتاه و شروطی سخت‌گیرانه همراه است؛ وضعیتی که در آن مؤدیان تنها تا ۲۹ تیرماه فرصت دارند تا با ریسک پذیرش جریمه‌های سنگین در صورت عدم اقدام سریع، مواجه شوند.

به گزارش اعتدال آذربایجان (اعتدال پرس) سیدطاها علوی، مدیرکل امور مالیاتی آذربایجان‌شرقی، با اشاره به بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور، اعلام کرد: «شرط بهره‌مندی از این بخشودگی، پرداخت یا ترتیب پرداخت مانده بدهی مربوط به اظهارنامه یا خلاصه عملکرد ثبت یا ذخیره‌شده دوره‌های مالیاتی بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال ۱۴۰۴ تا پایان روز دوشنبه ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵ است.»

در حالی که هدف از این اقدام، به‌گفته علوی «حمایت از مؤدیان خوش‌حساب و تسهیل انجام تکالیف مالیاتی» عنوان شده، اما بازه زمانی تعیین شده برای اصلاحات در سامانه مؤدیان، فشار مضاعفی را بر فعالان اقتصادی وارد می‌کند. وی تصریح کرد: «مؤدیان حداکثر تا پایان روز یکشنبه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۵ فرصت دارند نسبت به اصلاح، ثبت و ذخیره اظهارنامه‌ها و خلاصه عملکرد مالیات بر ارزش افزوده چهار دوره سال ۱۴۰۴ از طریق سامانه مؤدیان اقدام کنند.»

نکته قابل تأمل در این بخشودگی، تفکیک درصدها بر اساس دوره‌هاست که نشان می‌دهد هرچه دوره مالیاتی قدیمی‌تر باشد، درصد بخشودگی کمتر است. بر اساس اظهارات مدیرکل امور مالیاتی، جریمه بند (ب) ماده (۳۶) برای دوره زمستان ۱۴۰۴ تا سقف ۹۵ درصد، برای تابستان و پاییز تا سقف ۹۰ درصد و برای دوره بهار تا سقف ۸۵ درصد قابل بخشودگی است.

اما بخش چالش‌برانگیز این فراخوان، جریمه عدم اقدام به‌موقع است. علوی هشدار داد: «مؤدیانی که در مهلت‌های تعیین‌شده نسبت به اصلاح اظهارنامه‌ها، ثبت اطلاعات و پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات اقدام نکنند، حداکثر از ۴۰ درصد سقف بخشودگی جرائم بهره‌مند خواهند شد.» این تفاوت فاحش در درصد بخشودگی (از ۹۵٪ به ۴۰٪) را می‌توان نوعی فشار سیستمی برای واداشتن سریع مؤدیان به تسویه بدهی‌ها در بازه زمانی بسیار کوتاه دانست.

در نهایت، علوی با تأکید بر اینکه ادارات امور مالیاتی موظف به اعمال بخشودگی مطابق ضوابط برای کسانی هستند که در مهلت مقرر اقدام کنند، از فعالان اقتصادی خواست تا برای جلوگیری از پرداخت جریمه‌های سنگین‌تر، سریعاً نسبت به تعیین تکلیف بدهی‌های خود اقدام نمایند.