مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی از افزایش ۱۲ درصدی بازدیدهای نظارتی در پنج ماهه نخست سال خبر داد و گفت: با انجام ۷۴ هزار و ۶۲۳ مورد بازرسی از مراکز تولید و عرضه، ۸۰۴ تن فرآورده غیرمجاز از چرخه مصرف خارج و ۱۱۷ هزار کیلوگرم لاشه غیرقابل مصرف ضبط شد که این اقدامات گامی مؤثر در تأمین امنیت غذایی و سلامت شهروندان بوده است.

به گزارش اعتدال آذربایجان (اعتدال پرس)، مهدی حامی مدیرکل دامپزشکی استان، در تور رسانه‌ای هفته دولت با گرامیداشت این ایام اظهار داشت: در پنج ماهه نخست سال جاری، کارشناسان نظارت بهداشتی این اداره کل، با انجام ۷۴ هزار و ۶۲۳ مورد بازدید از مراکز تولید، توزیع و عرضه فرآورده‌های خام دامی، بر سلامت عمومی نظارت کرده‌اند که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۲ درصد افزایش داشته است.

حامی با بیان اینکه، ۱۸ کشتارگاه صنعتی دام و طیور در استان فعالیت دارند و از این تعداد، ۸ کشتارگاه تمام صنعتی هستند، گفت: آذربایجان شرقی از استان های پیشرو در صنعتی شدن کشتارگاه ها می باشد.

وی افزود: کشتارگاه آذران مرغ تنها دارنده کد صادراتی بین المللی IR در استان است و مجاز به صادرات به کشورهای خارجی می باشد.

مدیرکل دامپزشکی استان با شفاف سازی این نکته که مرجع نظارت بر واحد‌های غذایی همچون رستوران ها و واحد‌های تپلید سوسیس و کالباس، اداره بهداشت دانشگاه علوم پزشکی می باشد، گفت: نظارت بر کشتارگاه ها و واحد‌های تولید فرآورده‌های گوشتی خام همچون قصابی و مرغ فروشی بر عهده این مجموعه است و بصورت شبانه روزی هم از طریق کارشناسان کنترل بهداشتی مستقر در کشتارگاه ها و هم بازدیدهای سرزده و نمونه ای ناظرین اداره کل دامپزشکی انجام می شود و حتی در زمان جنگ نیز بصورت شبانه روزی نظارت ها ادامه داشت.

وی افزود: علاوه بر نظارت آنلاین بر کشتارگاه ها، برای اولین بار در کشور نظارت آنلاین بر سردخانه ها نیز در استان آذربایجان شرقی شروع شده است.

حامی در خصوص عملکرد کشتارگاه‌های استان گفت: در این مدت، ۲۸۵ هزار و ۶۶۱ رأس دام سبک و سنگین در کشتارگاه‌های صنعتی استان کشتار شده که طی فرآیند نظارت بهداشتی، ۱۱۷ هزار و ۵۵۱ کیلوگرم لاشه به دلیل غیرقابل‌مصرف بودن ضبط شده است.

وی ادامه داد: همچنین در کشتارگاه‌های صنعتی طیور، از مجموع ۲۵ میلیون و ۳۶۱ هزار قطعه طیور، ۱۶۶ هزار و ۴۷۲ قطعه لاشه انسانی غیرقابل‌مصرف تشخیص داده و ضبط شد.

مدیرکل دامپزشکی استان با اشاره به اقدامات مقابله‌ای با تخلفات بهداشتی، از کشف ۸۰۴ تن فرآورده خام دامی غیرمجاز خبر داد و تصریح کرد: ۵۸۴ تن از این مقدار، فرآورده‌های منجمدی بود که در جریان بازدید سرزده در روز تعطیل اربعین، از یکی از سردخانه‌های استان در شبستر کشف شد. این محموله به دلیل انحراف از دمای استاندارد ضبط و اقدامات اصلاحی شامل انتقال به سردخانه های تحت نظارت، جهت اصلاح دما و نمونه برداری مجدد انجام پذیرفت تا در صورت عدم ایراد بهداشتی مجوز ورود به بازار داده شود که از این مقدار تاکنون ۲۰۰ تن و عمدتا در مراکز مصرفی عمده وارد بازار شده اند. ضمن آنکه سردخانه یاد شده نیز تا زمان اصلاحات لازم تخلیه و از ورود و خروج هرگونه فرآورده های خام دامی به آن جلوگیری شد.

حامی افزود: مابقی این کشفیات (حدود ۱۷۲ تن) شامل فرآورده‌های خام دامی غیربهداشتی بود که پس از کشف و اخذ مجوزهای قانونی، به دلیل احراز فساد و غیرقابل‌مصرف بودن، از چرخه مصرف انسانی خارج و معدوم‌سازی شد. وی همچنین از تشکیل و ارسال ۸۹ پرونده قضایی برای متخلفان بهداشتی به مراجع قانونی خبر داد.

وی در پاسخ به سوال اعتدال پرس مبنی بر احتمال تبانی کارشناسان بهداشتی مستقر باتوجه به اینکه حقوق خود را از این کشتارگاه ها دریافت می‌کنند، گفت برای افزایش ضریب اطمینان در این خصوص، طرح ماده ۱۹ سازمان نظام دامپزشکی بمنظور قطع وابستگی مالی ناظرین پیشنهاد شده است.

مدیرکل دامپزشکی آذربایجان‌شرقی در پایان، تقویت بازرسی‌ها را راهبردی کلیدی برای تأمین امنیت غذایی شهروندان دانست و از اصحاب رسانه خواست با تبیین دقیق حساسیت‌های بهداشتی دامپزشکی، یاریگر مجموعه دامپزشکی در راستای ارتقای سلامت عمومی جامعه باشند.