وزیر سابق امور خارجه: وقتی سفارت انگلیس اشغال می شود، جامعه بین الملل برای شما نقل و نبات پخش نمی کند

ریس فعلی سازمان انرژی اتمی گفت: «وقتی سفارت انگلیس را می گیرید، نباید انتظار داشته باشید که کشورهای اروپایی برای شما نقل و نبات پخش کنند.» شبکه ایران / دکتر صالحی، معاون رئیس جمهوری و وزیر سابق امور خارجه گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در ماجرای سفارت انگلیس به کمک وزارت خارجه آمد. ریس سازمان […]

image_pdfimage_print

ریس فعلی سازمان انرژی اتمی گفت: «وقتی سفارت انگلیس را می گیرید، نباید انتظار داشته باشید که کشورهای اروپایی برای شما نقل و نبات پخش کنند.»

شبکه ایران / دکتر صالحی، معاون رئیس جمهوری و وزیر سابق امور خارجه گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در ماجرای سفارت انگلیس به کمک وزارت خارجه آمد.

ریس سازمان انرژی اتمی گفت: «وقتی سفارت انگلیس را می گیرید، نباید انتظار داشته باشید که کشورهای اروپایی برای شما نقل و نبات پخش کنند.»

وزیر امور خارجه دولت دهم با بیان اینکه «وزیر امور خارجه عصای موسی در دست ندارد»، اظهار داشت: ما توانستیم در برابر هجمه های عظیم بایستیم.

نمی توانستیم حرف بزنیم

وزیر سابق امور خارجه گفت: قریب دو سال و اندی پیش، نامه ای درباره تحریم ها نوشتم که آقای (اسحاق) جهانگیری در جلسه دولت به آن اشاره داشتند؛ در این نامه پیش بینی شده بود که روند تحریم های جدید چه سمت و سویی خواهد رفت و چه مواردی را در برخواهد گرفت. متاسفانه برخی دوستان در آن زمان به اینگونه تحلیل ها ایراد می گرفتند.

صالحی افزود: در چنان مظلومیتی بودیم که در داخل کشور نیز نمی توانستیم حرف خود را بزنیم. به ما می گفتند این چه حرفی است و چه نامه ای است که نوشته اید، آنها نمی توانند نفت و بانک مرکزی ما را تحریم کنند و اگر بخواهند نفت ما را تحریم کنند، قیمت نفت ۲۵۰ دلار می شود.

معاون رییس جمهوری اضافه کرد: می گفتند نمی توانند بانک مرکزی را براساس قوانین بین المللی تحریم کنند ولی ما می گفتیم اینها متاسفانه خودشان واضع قوانین هستند و خودشان، هم مرجع، هم قاضی و هم دادستان هستند.

حضرت آقا در قضیه سفارت انگلیس به کمک ما آمدند

وزیر امور خارجه دولت دهم درباره ماجرای سفارت انگلیس نیز که به کاهش سطح روابط تهران – لندن منجر شد، گفت: انگلیسی ها مدت ها بود سفیر خودشان را در تهران تعیین کرده بودند ولی سفیر آنها (دامینیک چیلکات) تایید نمی شد؛ بر اساس جلسه ای که با وزیر خارجه انگلیس در نیویورک داشتم و درخواست ایشان در تسریع صدور موافقت (اگریمان)، اقدام کردم و سفیر انگلیس متعاقبا به ایران آمد.

رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: در آن مقطع بنده برای دفاع از سوریه به اجلاس سازمان همکاری اسلامی در جده رفته بودم و اتفاقا یکی از مباحثی که در آن جلسه مطرح بود، اعتراض برخی کشورهای عربی درباره حمله به سفارت خانه هایشان در سوریه بود و تنها مدافع سوریه در آن جلسه، من بودم.

وی خاطرنشان کرد: در آن جلسه یکدفعه به صورت تلفنی به من اطلاع دادند که چرا نشسته ای؟ سفارت انگلیس در تهران را گرفته اند. همان جا به صورت تلفنی با ویلیام هیگ صحبت کردم و تلاش کردم قضیه را جمع کنم.

معاون رییس جمهوری افزود: متاسفانه برخی رسانه ها به جای حمایت از وزارت امور خارجه مقالاتی نوشتند که برخی از این مقالات را به عنوان نمونه نگه داشته ام. نوشته بودند «ما باید قبل از سفارت انگلیس، وزارت امور خارجه را اشغال می کردیم» و «قبل از سفیر انگلیس باید تکلیف وزیر امور خارجه را روشن می کردیم ».

علم سیاست نخوانده ام ولی شعور سیاسی دارم

صالحی تصریح کرد: سیاست وزارت امور خارجه برای کنترل موضوع سفارت انگلیس «شاهکار» بود و توانستیم در برابر هجمه های عظیم و این چنینی بایستیم و هیچ کس به میدان نیامد تا از وزارت امور خارجه دفاع کند؛ تنها ایستادیم و همه مسائل را پذیرفتیم و یک کلمه هم نگفتیم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: وقتی می آیید، سفارت انگلیس را می گیرید، نباید انتظار داشته باشید که کشورهای اروپایی برای شما نقل و نبات پخش کنند.

وی اضافه کرد: دو روز بعد از قضیه سفارت انگلیس، برای شرکت در کنفرانسی به آلمان رفتم و در آنجا با تعدادی از وزرای خارجه اروپایی صحبت کردم و مقداری آتش بحران فروکش کرد.

صالحی گفت: من علم سیاست نخوانده ام ولی شعور سیاسی دارم؛ شعور در برخی کارها بیش از علم آن کار مهم است. در مسائل اجتماعی و انسانی، علم خوب است اما شعور بیشتر کارایی دارد؛ علم خوب است چون واژگان آن رشته را خوب می دانید ولی کافی نیست.

وی افزود: روز اول تصدی کارم در وزارت امور خارجه گفتم اولویت سیاست ما رابطه با همسایگان است و از میان آنها عربستان، ترکیه بعلاوه اتحادیه اروپا را نام بردم. یادم هست جناب آقای دکتر رحیمی (معاون اول سابق رییس جمهوری) گفت شما بهتر بود از برخی کشورهای دیگر هم نام می بردید چون ناراحت می شوند ولی در پاسخ گفتم با تامل این حرف را زدم و این سیاست را مفید می دانم؛ اخیرا مقاله ای از دکتر سریع القلم دیدم که نوشته بودند در این چند سال ما غفلت کردیم و اولویت سیاست خارجی ما باید عربستان و ترکیه و اتحادیه اروپا می بود. در صورتی که ما این حرف را سه سال پیش مطرح کرده بودیم.

خبرنگار ایرنا پرسید: چرا شما نتوانستید سیاست خود را اجرایی کنید؟

صالحی پاسخ داد: سیاست خارجی یک کشور زمانی درست جلو می رود که انسجام داخلی وجود داشته باشد؛ پشتوانه سیاست خارجی، سیاست داخلی است و وزیر خارجه که نمی تواند بدون پشتوانه داخلی برود و رابطه با عربستان، ترکیه و اتحادیه اروپا را درست کند؛ وزیر امور خارجه که عصای موسی در دست ندارد.

وزیر امور خارجه دولت دهم با بیان اینکه در حال حاضر پشتوانه داخلی و انسجام داخلی بیش از قبل است، اظهار داشت: در دولت یازدهم، در مجموع انسجام داخلی بیشتری وجود دارد که خیلی مهم است و باید بگویم وزارت خارجه شانس آورده که پشتوانه ای قوی دارد.

رسانه ها یکی از عوامل اختلال در انسجام داخلی

در این هنگام خبرنگار ایرنا از صالحی پرسید: پس تلویحا می گویید که در دوره قبل انسجام داخلی وجود نداشت؟

وی پاسخ داد: نه اینکه در دولت انسجامی نبود بلکه می خواهم بگویم انسجام داخلی در درون کشور نبود.

خبرنگار ایرنا دوباره پرسید: یعنی می خواهید بگویید برخی فعالان سیاسی می خواستند از سیاست خارجی برای منافع خود استفاده کنند؟

صالحی با تایید ضمنی این مساله تصریح کرد: بله، تصور کنید بحث سفارت انگلیس در حال حاضر رخ دهد، شرایط چگونه خواهد بود؟ آن زمان، دو هفته برخی رسانه ها مرا عامل دیگران مطرح می کردند. اما آیا شرایط امروز این گونه است؟ ببینید چه عزت و احترامی وجود دارد. شرایط فرق کرده و همه با تکریم و احترام صحبت می کنند و امیدوارم این شرایط پایدار بماند.

معاون رییس جمهوری با تاکید مجدد بر وجود انسجام داخلی به عنوان پشتوانه سیاست خارجی اظهار داشت: اگر بخواهیم برای اهداف سیاسی به پر و پای هم بپیچیم، اصلا به نفع ملت نیست و باید بگویم هیچ کس برای خدا به پر و پای دیگری نمی پیچد و این موضوع برای خدا نیست و چون برای خدا نیست عاقبتش نیز خیر نیست.

اگر مدیریت نظام ناکارآمد بود، تحریم ها فلج کننده می شد

رییس سازمان انرژی اتمی افزود: به سهم خود از تمام آحاد ملت به ویژه فعالان سیاسی می خواهم به رییس جمهوری و وزیر امور خارجه دولت جدید کمک کنند.

وزیر سابق امور خارجه تصریح کرد: اگر مدیریت نظام ناکارآمد بود، تحریم ها فلج کننده می شد؛ ایران راه دور زدن تحریم ها را می داند، تحریم ها که خود به خود دور نخوردند بلکه سفرا و نمایندگی های ما در خارج از کشور با همکاری بانک مرکزی و وزارت نفت بارها جلسه گذاشتند تا چگونه رفتار کنیم تا تحریم ها را دور بزنیم.

خبرنگار ایرنا از صالحی پرسید: برخی اخبار، حاکی از ارسال نامه هایی از سوی هیلاری کلینتون وزیر سابق امور خارجه آمریکا به ایران دارد. آمریکایی ها در زمان شما، چند نامه و پیام برای تهران در موضوعات مختلف فرستادند؟

آمریکایی ها  از کانال سوئیس پیام می فرستند

صالحی پاسخ داد: آمریکایی ها به صورت غیرمستقیم و از کانال سوئیس پیام می فرستند، حتی از طریق رسانه هم پیام می فرستند. برای مثال، آمریکایی ها بارها درباره آقای رابرت لوینسون و سه کوهنورد پیام فرستادند و این پیام ها به صورت طبیعی هست و مساله خاصی نیست.

وزیر سابق امور خارجه افزود: در مجموع ما با آمریکا در خصوص موضوعات خاص از جمله افغانستان در بُن آلمان و عراق در گذشته گفت و گو کردیم.

خبرنگار سیاسی ایرنا از صالحی پرسید: آیا گفت و گو یا مذاکره ای با مقامات آمریکایی درباره سوریه داشتید؟

صالحی در پاسخ گفت: تاکنون هیچ مذاکره ای درباره سوریه با آمریکایی ها نداشته ایم.

خبرنگار ایرنا از رییس سازمان انرژی اتمی سوال کرد: می گویند شما چون فرد تکنوکراتی هستید در دولت های مختلف آقایان هاشمی رفسنجانی، خاتمی، احمدی نژاد و روحانی حضور داشته اید. آیا این تعبیر را درباره خودتان قبول دارید؟

صالحی پاسخ داد: انشاء الله که فرد منصف و صادقی هستم و بی دلیل با کسی درگیر نمی شوم.هیچ گاه نیز در درگیری های سیاسی و حزبی وارد نشده ام و برای همین است که فقط خدا را دارم و نه داماد کسی هستم و نه عروس کسی در خانه ماست.

انتهای خبر